Kopriva kao gnojivo!

Potrebno:
Svježa kopriva
Gumene ili vrtne rukavice
Prazne i oprane plastične boce od 1l ili 1,5l – sa čepom
Čekić, čavao, duži štap/kuhača

Priprema:
Ubrati svježu koprivu, obavezno koristiti rukavice, te je ostaviti malo na zraku da ‘opusti’. Štapom ili drškom kuhače u prazne boce nagurati koprive do otprilike polovice boce.
Potom naliti vodu skoro do vrha i začepiti boce čepom koji ste prethodno probušili uz pomoć čekića i čavla, kako prilikom vrenja ne pukne boca.



Boce je potrebno ostaviti na sjenovitom mjestu, na cca 18 stupnjeva, 10-15 dana, odnosno – dok ne prestane vrenje – neće biti mjehurića koji na to ukazuju.
Dobivenu smjesu potrebno je ocijediti kroz sito.
Otopina ima jak i neugodan miris, da se ne iznenadite.
Prije korištenja, otopinu je potrebno razrijediti sa vodom u omjeru 1:7 i služi kao gnojivo, odnosno kao dohrana. Gotova otopina služi kao fungicid, repelent i prihrana – odbija lisne uši, trips, grinje, snijet, smeđu trulež.
U slučaju da želite obogatiti otopinu, možete dodati gavez, u jednakim omjerima kao i koprivu.
Leave a Reply